Tervehdys Suomussalmen itsenäisyyspäivän juhlassa

Hyvät juhlavieraat, arvoisat sotiemme veteraanit, kuulijat

Jos kotimaallemme voisi osoittaa kirjeen, mitä sinä siihen kirjoittaisit? Mitä asioita, arvoja, tunteitakin nousisi päällimmäisenä mieleesi?

Näin itsenäisyyspäivän alla meidän useamman mieleen lienee nousevan vahva kiitollisuuden tunne. Historian kerrostumat tuovat näkyviin sen tarinan, josta ponnistamme nykyisyyteen. Yhteisestä isänmaasta meidän on kiittäminen kaikkia heitä, jotka ovat vuosikymmenten mittaan tehneet pyyteetöntä työtä tämän maan eteen.

Itsenäisyyden vahvin vala on sukupolvien välinen ketju, meihin juurrettu yhteinen tunne. Sodan merkit painuivat myös kansakuntaamme kannettavaksi. Maan jälleenrakentaminen pienistä lähtökohdista oli suuri askel kohti nykyistä oikeusvaltiotamme, demokraattista hyvinvointivaltiota.

Luulen, että kirje Suomelle kertoisi yhä useamman meidän mielestämme varmasti myös vaiheista, joilla itsenäisyys taattiin ja taisteltiin. Yhteisesti jaettuna se olisi tarina kansakunnasta, joka kätkee sisäänsä valtavasti niin vastoinkäymisiä, voittoja, muutoksia, kuin kehitysaskeleitakin. Se olisi tarina periksiantamattomuudesta ja toivonnäköaloista.

Siksi kannan syvää huolta siitä, että näemme yhteiskunnassamme nyt merkkejä repivästä polarisaatiosta, jossa jakautuisimme kuin kahteen ääripäähän. Ajassamme elää aalto, joka uhkaa ajaa meidät erilleen toisistamme.

Uskallan kuitenkin sanoa, ettei tämä ole pakkoliike – siksi, ettei pienellä kansakunnalla kerta kaikkiaan ole varaa tähän jakoon. Yhteinen suunta löytyy jälleen keskustelemalla, kohtaamalla ja rakentamalla keskinäistä yhteisymmärrystä. Se, ettemme ajaudu meihin ja muihin on maamme tulevaisuuden kannalta oleellinen kysymys juuri siksi, että Suomessa on aina pärjätty yhdessä. Keskinäisellä kunnioituksella on Suomen kertomuksessa valtavan vankka asema.

Miksi Suomen tarina tuntuu juuri tässä ajassa niin merkitykselliseltä?

Hyvät kuulijat, maailmassa eletään levottomia, rauhattomia aikoja. Tuossa melskeessä ei ole ollut viime vuosina helpoin hengittää. Samassa muistutan kuitenkin, että jokainen näistä kriiseistä, konflikteista on alkanut ihmisen aikaan saattamana. Jokaiseen näistä kriiseistä sisältyy mahdollisuus siitä, että ihminen voi ne toiminnallaan päättää. Siinä ajatuksessa asuu toivo kirkkaammista näköaloista.

Tälläkin hetkellä useassa maailman kolkassa vain haaveillaan itsenäisyydestä, toisaalla käydään aktiivisesti taisteluita pysyvän rauhan puolesta. Yhteiskuntamme syvimmät arvot – rauha, tasa-arvo ja demokratia – arvot, jotka luovat pohjan kaikelle, ovat niin merkityksellisiä, että niitä puolustetaan tälläkin hetkellä ympäri maailmaa. Se on ajankuva, joka muistuttaa meitä joka päivä siitä, miksi itsenäisyyden arvo on niin mittaamaton.

Siksi kyse ei ole vain menneistä taisteluista, vaan myös aktiivisesta toiminnasta tässä ja nyt. Tässäkin ajassa yhteinen tärkeä tehtävämme on rakentaa entistä kestävämpää yhteiskuntaa. Tässä ajassa, meistä seuraaville. Suomen tarina on ainutlaatuinen, ja siksi niin arvokas. Vaalimisen arvoinen.

Suomussalmen kunnan puolesta toivotan oikein arvokasta sekä lämminhenkistä itsenäisyyspäivää.

Kiitos!